Видове релийзи при Windows

Ето за любопитните какви са стъпките при развитието на даден Windows

1. Alpha – това е стадий на разработката където отделните концептуални компоненти на продукта се събират, като все още не си взаимодействат правилно, за да има завършен продукт, който да работи пълноценно.

2. Milestone 1, 2, 3 и т.н. – стадий при който е постигната дадена конкретно поставена задача на функциониране на софтуера.

3. Beta – стадий при който софтуера вече функционира и бива тестван за грешки, отстранявани в процеса на работа. Това са версии на Windows 7 от 6.1.7000 нататък.

4. RC (Release Candidate) – стадий при който продукта е почти напълно завършен и тестван за последни грешки и са правени последни, по-скоро козметични промени.  Това са версии на Windows 7 от 6.1.7077 нататък.

5. Escrow – стадий при който за определен период се прекъсва разработката на продукта за да се даде възможност на разработчиците и партньорите да изпробват по-обстойно софтуера.

6. Branch  – стадий при който съществуват няколко начина за да се постигне дадена функционалност при софтуера и се изработват няколко варианта на софтуера за да се изпита, кой е най-успешният начин.

7. RTM – Release to Manifacture (Пуснат за Производство) – крайна версия на продукта. Софтуера вече е напълно функционален и по-нататъшни промени по разработката му няма да бъдат правени. Промени ще има под формата само на пачове и хотфиксове през интернет. Тази версия по принцип не се предлага на крайни клиенти, а се пуска през Developer’s Network за разработчици на софтуер и хардуер за да могат да се запознаят с крайната версия и да разработят за нея свой софтуер, хардуер и драйвери. На базата на тази версия се изработва и упътването за Retail версията. При Windows 7 крайната версия е 6.1 7600.16385.

8. ОЕМ – Original Еquipment Мanufacturer (За Производители на Оборудване) – практически същата крайна версия, като RTM, но предназначена за производители на хардуер и асемблатори. На тази версия се обучават да работят и когато асемблаторите ви продават нов компютър ще идва с тази версия.

9. Retail (За продажба) – тази версия се продава на крайни клиенти, като евентуално се различава от RTM по дисковете, текста на съглашението за ползване на софтуера и наличието на упътване, с две думи изобщо не се различава като структура на инсталационните файлове, те задължително са абсолютно еднакви. По просто казано има евентуално промени по споразумението между краиния потребител и Microsoft, има и упътване за употреба. Като образ (iso файл) RTM=Retail

10. Развитието не спира с пускането на RTM, OEM, то продължава ежеднвно, с актуализации и периодично създаване на сeрвизни пакети (SP1, SP2 …).